Školskí odborári chcú rokovať s najvyššími predstaviteľmi štátu

18.10.2012 Bratislava

Bratislava 18. októbra (TASR) – Kým po jednodňovom septembrovom štrajku školský odborový zväz rokoval s ministrami školstva, financií a práce, po ohlásení neobmedzeného štrajku chcú za rokovací stôl zasadnúť s najvyššími predstaviteľmi štátu. Líder odborárov Pavel Ondek dnes pre TASR povedal, že o rokovanie požiadali prezidenta SR Ivana Gašparoviča, predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) a premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

"Odpoveď zatiaľ nemáme. Predpokladáme však, že to bude na budúci týždeň," povedal Ondek. Na najvyšších ústavných činiteľov budú podľa neho apelovať, aby im pomohli splniť požiadavky učiteľov a ďalších školských zamestnancov. Jednou z najkľúčovejších je desaťpercentné zvýšenie tarifných platov v budúcom roku. „Predpokladáme, že nám v tejto otázke môžu pomôcť,“ domnieva sa líder zväzu.

Tlačový odbor Úradu vlády SR dnes uviedol, že "snaha vyhovieť oprávneným požiadavkám učiteľov je limitovaná medzinárodnými záväzkami Slovenska konsolidovať a šetriť". Termín, kedy sa s odborármi stretne, v stanovisku neuviedol. "Do 26. novembra je dosť času diskutovať o návrhu vlády zvýšiť mzdy učiteľov o päť percent. Na akej úrovni sa tento dialóg bude viesť, závisí od oboch strán," napísali TASR z úradu vlády.

Odborári v pondelok (15.10.) v Kežmarských Žľaboch rozhodli o neprijatí ponuky vlády na päťpercentné zvýšenie platov. To by v praxi učiteľom prinieslo 36 eur mesačne a nepedagogickým zamestnancom 18 eur. Ak sa na svojich požiadavkách nedohodnú s predstaviteľmi štátu, od 26. novembra plánujú zatvoriť školy. O konci štrajku rozhodne štrajkový výbor. Termín 26. november si odborári vybrali, keďže práve vtedy by sa poslanci mali v parlamente zaoberať návrhom štátneho rozpočtu.
 

Vyberte región